Gaia avslöjar hur solliknade stjärnor blir solida när de dör hero

Gaia avslöjar hur solliknade stjärnor blir solida när de dör

Gaia avslöjar hur solliknade stjärnor blir solida när de dör
University of Warwick/Mark Garlick
Publicerad
2019-01-17
Dela artikel:

Esas rymdfarkost Gaia har i uppdrag att kartlägga vår galax. Den har nu, för första gången, kunnat visat hur vita dvärgsolar, döda rester av stjärnor likt vår sol, utvecklas till solida sfärer när den heta gasen inuti dem svalnar.

Denna process som sker inuti vita dvärgar förutspåddes redan för 50 år sedan. Men det var inte förrän med Gaias hjälp som astronomer kunde observera tillräckligt många av dessa objekt för att se mönstret som bekräftar teorin.

Kylningen av vita dvärgar varar i miljarder år. När de når en viss temperatur börjar värmen inuti stjärnans kärna att kristalliseras och bli fast. Processen liknar flytande vatten som fryser vid noll grader Celsius, förutom att temperaturen vid stelningen inuti vita dvärgar är extremt hög – cirka 10 miljoner grader Celsius. 

Det uppskattas att nästan 97 procent av stjärnorna i Vintergatan så småningom kommer att bli vita dvärgar, medan de mest massiva stjärnorna kommer förvandlas till neutronstjärnor eller svarta hål.

Läs mer här.

Esa
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen