Finsk satellit har ögonen på indonesisk vulkan som orsakade tsunami hero

Finsk satellit har ögonen på indonesisk vulkan som orsakade tsunami

Finsk satellit har ögonen på indonesisk vulkan som orsakade tsunami
ICEYE
Publicerad
2019-01-15
Dela artikel:

Vulkanen Anak Krakatau i Indonesien, en av världens mest aktiva vulkaner, kollapsade den 22 december ner i havet och orsakade en tsunami som slog till vid Java och Sumatras kustlinjer. Över 400 personer omkom.

För att försöka förstå vad som hade hänt efter kollapsen avvändes radarsatelliter, då de kan se marken dag och natt även genom tjocka moln. Den finska radarsatelliten ICEYE-X2 har lyckats ta bilder av vulkanen som visar att den fortfarande utvecklas efter kollapsen. Vulkanens ursprungliga höjd var 340 meter men reducerades till endast 110 meter efter utbrottet. Men efter fortsatta utbrott har vulkanen nu börjat omforma sig och de delar som fortfarande finns kvar.

ICEYE-X2 är en liten innovativ jordobservationssatellit som snart kommer att ingå i ett stort cirkulärt nätverk av satelliter och sensorer.

Läs mer här. 

Google/BBC
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen