Höjdpunkter från rymdåret 2018 hero

Höjdpunkter från rymdåret 2018

Höjdpunkter från rymdåret 2018
Nasa
Publicerad
2018-12-21
Dela artikel:

Det har hänt mycket spännande i rymdvärlden under 2018. Några av de händelser och uppdrag som vi minns lite extra innefattar en superavancerad landning på Mars, utforskning av Merkurius, banbrytande teknik för säkrare väderprognoser och en misstänkt sond hitskickad av en utomjordisk civilisation. 


Insight lyckades landa på Mars
Nasas rymdfarkost InSight lyckades framgångsrikt placera en landare på Mars yta. Tusentals inövade steg behövde gå helt perfekt för att landningen skulle lyckas. Den 26 november jublades det i kontrollrummet när det meddelades att ”Touchdown confirmed!”.
 Läs mer om Insight och landningen.


Svenska instrumentet Mefisto utforskar Merkurius

Rymdsonden BepiColombo ska mäta det elektriska fältet runt Merkurius, något som aldrig tidigare gjorts. Till sin hjälp har den det svenska instrumentet Mefisto.
 Läs mer om BepiColombo och Mefisto.


Nya banbrytande vindmätningar ger oss säkrare väderprognoser

Ombord på forskningssatelliten Aeolus finns helt ny och banbrytande teknik. Något som behövs för att den ska kunna utföra sitt arbete med att mäta vindar över hela jorden. Teknikarbetet leds av svensken Anders Elfving och ska resultera i säkrare väderprognoser.
Läs mer om Aeolus. 


Oumuamua - asteroid eller utomjordisk farkost?

Det interstellära objektet Oumuamua, som rusar genom vårt solsystem, splittrande astronomivärlden. Rörde det sig om en asteroid eller var det en sond som avsiktligt skickats till jordens närhet av en utomjordisk civilisation?
Läs mer om Oumuamua.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen