Hero Image

Interstellärt objekt – asteroid eller utomjordisk farkost?

ESO/M. Kornmesser
Publicerad
2018-11-12
Uppdaterad
2018-11-12
Dela artikel:

Ni har kanske sett nyheten som splittrat delar av astronomivärlden. Två forskare vid Harvard University fick stor uppmärksamhet under förra veckan när de hävdade att ett cigarrformat stenblock, som rusar genom vårt solsystem, kan ha skickats hit av aliens.

Det gäller det interstellära objektet Oumuamua som upptäcktes i oktober 2017. Ett interstellärt objekt är ett föremål exempelvis en komet eller asteroid som inte är bundet av en stjärnas gravitation och som kommit in i vårt solsystem och åker vidare genom andra solsystem eller tills det krockar. Oumuamua är det första interstellära objektet som astronomer upptäckt som kommit in i vårt solsystem. Det accelererade snabbare bort från solen än förväntat, vilket ledde till spekulationer om att det hade någon form av artificiellt segel drivet av solljus som förde det framåt genom rymden.

Harvardforskarna, Avi Loeb och Shmuel Bialy, förklarade att Oumuamua kan vara en fullt fungerande sond som avsiktligt skickats till jordens närhet av en utomjordisk civilisation. Detta då Oumuamua flög och accelererade på sin väg genom solsystemet på ett ovanligt och oväntat sätt. Men forskarnas uttalande har mött motstånd från flera håll i den internationella astronomivärlden.

Alan Fitzsimmons, astrofysiker vid Queens University i Belfast säger till nyhetsbyrån AFP att han, liksom de flesta forskare, skulle älska att hitta övertygande bevis på utomjordiskt liv, men att så inte är fallet denna gång. Man har redan kunnat visa att Oumuamuas egenskaper är förenliga med en kometliknande kropp från ett annat solsystem. Han menar även att några av argumenten i studien är baserade på data med stor osäkerhet.

Läs mer om nyheten hos AFP.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen