Hero Image

Upptäckten av nytt stjärnsystem väcker nya frågor om stjärndöd

University of Sydney/European Southern Observatory
Publicerad
2018-11-28
Dela artikel:

Ett internationellt team av forskare har upptäckt ett nytt, massivt stjärnsystem som man gett namnet Apep. Ett stjärnsystem som nu utmanar befintliga teorier om hur stora stjärnor dör.

-       Det här stjärnsystemet är troligen det första i sitt slag som någonsin upptäckts i vår egen galax, förklarar Benjamin Pope, vid New York University, som är en av forskarna bakom upptäckten.

Teamet upptäckte en typ av supernova som sprutar ut en extremt kraftfull plasmastråle som tros uppstå endast i avlägsna galaxer. Forskarna förväntade sig inte att ett sådant system skulle hittas i vår galax - bara i yngre galaxer långt bort. De förvånades även över att det här stjärnsystemet inte upptäckts betydligt tidigare med tanke på dess kraftiga ljusstyrka.

Stjärnsystemet, som ligger uppskattningsvis 8 000 ljusår från jorden, omges av ett dammoln i form av en vindsnurra. Dess förvånande slow motion-rörelse antyder att aktuella teorier om stjärnors död kan vara ofullständiga.

När de mest massiva stjärnorna i vårt universum närmar sig slutet av sitt liv producerar de enormt snabba vindar, vindar som kan röra sig i hastigheter över 1000 kilometer per sekund. Dessa blåser bort stora mängder av stjärnans massa och kan sakta ner stjärnans rotationsenergi långt innan den dör.

Dessa massiva stjärnor har ofta en partner som den döende stjärnans snabba vindar kan kollidera med vilket bland annat resulterar i det exotiska dammönster som vi i det här fallet kan se i form av en vindsnurra. Apeps dammhjul rör sig mycket långsammare än vinden i stjärnsystemet. Ett sätt som detta kan uppstå på är om en av de massiva stjärnorna roterar så snabbt att den nästan sliter sönder sig själv. En sådan rotation innebär att när den får slut på bränsle exploderar den som en supernova, och kommer att kollapsa vid polerna före ekvatorn och producera ett gammastrålningsutbrott.

Läs mer om upptäckten här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen