Lyckad Marslandning för Insight hero

Lyckad Marslandning för Insight

Lyckad Marslandning för Insight
Nasa/Bill Ingalls
Publicerad
2018-11-27
Dela artikel:

Igår fick Mars en ny invånare - roboten Insight. Den landade framgångsrikt på den röda planeten efter en resa på nästan sju månader, 458 miljoner kilometer från jorden. 

Insight skickades upp den 5 maj och påbörjade den avancerade landningen igår, den 26 november, nära Mars ekvator. Strax därefter kom signalen som bekräftade den lyckade landningen och jubel utbröt i kontrollrummet på Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien.

Landningssignalen skickades via en av Nasas två små experimentella Mars Cube One-satelliter (MarCO). En så kallad CubeSat som skickades upp på samma raket som Insight och som följt landaren till Mars. Detta är de första CubeSats som skickas så här långt bort.

Insights ska nu under ett tvåårigt uppdrag studera Mars djupa inre för att lära sig hur alla steniga himlakroppar, däribland jorden och månen, bildades.

- Insight kommer ge oss värdefull kunskap när vi förbereder oss för att skicka astronauter till månen och senare till Mars, säger Jim Bridenstine på Nasa.

Nasa/JPL-Caltech

 Läs mer om Insights avancerade landning här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen