Insight landar på Mars – tusentals steg måste gå rätt hero

Insight landar på Mars – tusentals steg måste gå rätt

Insight landar på Mars – tusentals steg måste gå rätt
Nasa/JPL-Caltech.
Publicerad
2018-11-23
Dela artikel:

På måndag den 26 november ska Nasas rymdfarkost InSight placera en landare på Mars yta. Ett svårt uppdrag där tusentals steg måste gå perfekt för att en lyckad landning ska bli verklighet. Touchdown beräknas ske klockan 20.54 svensk tid.

Flera team av ingenjörer har förprogrammerat rymdfarkosten att utföra en specifik sekvens av aktiviteter för att möjliggöra landningen. Insight ska landa i en region på Mars kallad Elysium Planitia, en platt och jämn slätt nära ekvatorn. En plats som ligger cirka 600 kilometer från Gale-kratern där Nasas marsrover Curiosity landade i augusti 2012.

Nasa/JPL-Caltech.

Så går landningen till – steg för steg
Fasen då man tar sig från den översta delen av Mars atmosfär ner till planetens yta kallas EDL - Entry, Decent, Landing (inträde, nedstigning, landning). Under den fasen sker tusentals steg vilka alla måste fungera perfekt för att uppdraget ska lyckas.

När Insight nu kommit fram till Mars är det först dags för rymdkapseln att separeras från själva farkosten. Kapseln orienterar sig och vrider sig för att falla i exakt rätt vinkel ner mot Mars. Med en hastighet av nästan 20 000 kilometer i timmen krävs det att farkosten möter atmosfären i exakt rätt vinkel – i för brant vinkel smälter farkosten och brinner upp och en för plan vinkel resulterar i att farkosten studsar ut från atmosfären. Under den här delen av inträdet utsätts farkosten för temperaturer på över 1 000 grader Celsius. En hetta hög nog att smälta stål.

Nästa steg är att fälla ut en fallskärm för att bromsa farten. Värmeskölden lossas och faller ner för att frigöra landaren som fäller ut sina tre ben och börjar skicka ut pulser mot ytan för att fastställa avstånd och hastighet. Cirka 1,5 kilometer från Mars yta startar landaren sina motorer för att mjukt kunna placera sig på ytan. Direkt när landaren nuddar marken måste motorerna stängas av, annars riskerar farkosten att välta. Om alla dessa steg fungerar enligt plan kan en lyckad landning bli verklighet. 

Följ de senaste uppdateringarna kring Insight här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen