Satelliten Icon på väg mot rymden - med flygplan hero

Satelliten Icon på väg mot rymden - med flygplan

Satelliten Icon på väg mot rymden - med flygplan
Satelliten Icon. Bildkälla: Nasa.
Publicerad
2018-10-25
Dela artikel:

Nasas satellit Icon, Ionospheric Connection Explorer, är snart på väg upp i rymden. Den ska studera området kring vår atmosfär där markväder från jorden möter rymdväder från ovan - jonosfären. Uppsändningen sker på fredag den 26 oktober klockan 10.00 svensk tid.

Det är i jonosfären, den övre delen av atmosfären, som vackra fenomen som norrsken bildas men den ger även upphov till störningar i radiokommunikation, satelliter och påverkar astronauters hälsa. Icon ska hjälpa oss att förstå hur de fysiska processerna i jonosfären fungerar. Något som kan bana väg för att mildra deras effekter på vår teknik, kommunikationssystem och samhälle.

Icon kommer skickas upp med hjälp av ett flygplan från Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Den är då lastad ombord på en Northrop Grumman Pegasus XL-raket som sitter fäst under ett kraftfullt flygplan kallat Stargazer.

En Stargazer med raketen Pegasus fäst undertill.
Bildkälla. NASA/Lori Losey.

Pegasus-raketen släpps från sitt bärflygplan på cirka 12 000 meters höjd. Efter fem sekunder av fritt fall tänds det första steget och raketen inleder sin resa uppåt. Under den första etappen har raketen hjälp av en vinge och en stjärtfena för att ge lyft och styrkontroll upp genom atmosfären.

Bildkälla: Northrop Grumman.

Fördelarna med att göra uppsändningen från ett flygplan är att man bland annat ersätter den dyra förstastegs-boostern. Man kan också välja en släpplats för raketen som medger start i vilken riktning som helst, vilket inte alltid går från en bas på marken. Man kan på så vis nå vilken bana som helst. Man får även en viss prestandaförbättring genom att starta en bit upp, men inte gigantisk. 

Nackdelarna är dock att man måste ta sig till släpplatsen efter en stundtals lång flygning, ibland genom dåligt väder. Man kan inte heller skicka upp riktigt tunga satelliter på det här sättet då det bärande flygplanet inte kan göras hur stort som helst. Med Pegasus kan man transportera små nyttolaster på drygt 400 kilo. Stora satelliter som exempelvis Hubble-teleskopet väger över tio ton och behöver därför skickas upp med kraftigare raketer från marken.

Den här typen av uppsändning sker väldigt sällan, bara Pegasus finns, men nya raketer enligt denna princip är under utveckling.

Informationskällor: Nasa, Northrop Grumman, Sven Grahn.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen