Den 3 oktober landade Mascot på asteroiden Ryugu, som är belägen cirka 300 miljoner kilometer från jorden. Asteroidlandaren Mascot separerandes från sin japanska moderfarkost Hayabusa2 och påbörjade sin nedstigning i fritt fall mot Ryugu 51 meter från asteroidens yta. 20 minuter senare fick teamet på den tyska rymdmyndigheten DLR bekräftelse på att landningen gått bra och att landaren hade kontakt med asteroidytan.
Under nedstigningen lyckades Mascot även ta 20 bilder med kameran Mascam, som nu lagras ombord på den japanska rymdsonden. Nu analyseras den data som landaren skickat till jorden för att ge förståelse för de händelser som uppstår på asteroiden Ryugu.
Ombord på Mascot finns fyra instrument som utför mätningarna - en kamera, en radiometer, en infraförd spektrometer samt en magnetometer. När Mascot utfört sina mätningar kommer den hoppa vidare till en annan mätplats. Det gör att man för första gången kommer göra mätningar och ta emot data från olika platser på en asteroid.
Med de data som Mascot förväntas inhämta samt de prover som Hayabusa2 ska leverera till jorden från Ryugu år 2020, kommer forskarna inte bara att lära sig mer om asteroider, utan även om bildandet av vårt solsystem.
Här kan du läsa mer om landningen samt Hayabusa2 och Mascot.