First Man och andra filmer om verkliga rymdfärder hero

First Man och andra filmer om verkliga rymdfärder

Idag har filmen First Man premiär i Sverige. Filmen handlar om Neil Armstrongs liv och hur han år 1969 blev den första människan att sätta sin fot på månen efter en rymdkapplöpning mellan USA och Ryssland.
First Man och andra filmer om verkliga rymdfärder
Bild från filmen First Man (2018). Foto: Universal
Publicerad
2018-10-12
Dela artikel:

Många filmer om rymden berättar fantasifulla historier om resor i ljusets hastighet och om livet på andra planeter, men First Man gör precis tvärt om. Denna film handlar lika mycket om hur Armstrong kände och tänkte inför månlandningen som den handlar om den otroliga tekniska utvecklingen som skedde i samband med resan. I filmen får du följa Neil Armstrongs resa till månen inifrån rymdkapseln. Det känns nästan som att man själv sitter där.

Vill du se fler filmer som berättar historien om verkliga rymdhändelse? Då kan vi tipsa om följande filmer:

Hidden Figures (Dolda tillgångar, 2016)

Dramafilmen Dolda Tillgångar, Hidden Figures, är verklighetsbaserad och byggd på boken med samma namn. Filmen utspelar sig år 1962 när Sovjetunionen håller på att vinna den stora rymdkapplöpningen mot USA. Nasa arbetar hårt och lyckas skicka upp den amerikanske astronauten John Glenn i rymden. Tre svarta kvinnor Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson arbetar som matematiker på Nasa och visar sig ha en nyckelroll i arbetet.

Apollo 13 (1995)

Mindre än ett år efter att Neil Armstrong tagit de första stegen på månen skickades missionen Apollo 13 mot månen. 55 timmar in i uppdraget hände något, astronauten Swigert yttrar de nu klassiska orden: ”Houston, we have a problem”, och i filmen får vi följa den kaotiska resan tillbaka till jorden både från rymdraketen och från Nasas kontrollcenter.

The Right Stuff (Det rätta virket, 1983)

Mercuryprogrammet var Nasas första program för bemannade rymdfärder. Målet var att se om människor över huvud taget kunde överleva i rymden. Filmen The Right Stuff handlar om de sju testpiloter som var involverade i Mercuryprogrammet.

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen