Hero Image

Raketdelar 3D-printas i Trollhättan

Bildkälla: ArianeGroup.
Publicerad
2018-09-10
Dela artikel:

Det europeiska raketföretaget ArianeGroup har skrivit ett kontrakt med svenska GKN Aerospace för utveckling och tillverkning av raketmotorturbiner.

GKN Aerospace i Trollhättan tillverkar bland annat komponenter rymdraketer. De har nu fått i uppdrag att utveckla och tillverka två turbiner i full skala till det franska Prometheus-programmet, en återanvändningsbar motor som drivs av metan. Turbinerna kommer att generera kraft för metanbränslesystemet. Den första turbinen ska levereras i slutet av 2019. 

GKN Aerospace kommer att använda 3D-printing. Det innebär 90% kostnadsreduktion och ett minskat antal turbindelar från över 100 stycken till endast två. Det bidrar till lägre kostnader, samtidigt som motorn kan uppfylla kriterierna för hög temperatur, högt tryck och hög hastighet.

Läs mer om nyheten här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen