Lyckade kommunikationstester av James Webb hero

Lyckade kommunikationstester av James Webb

Lyckade kommunikationstester av James Webb
Nasas kontrollcenter MOC, Mission Operations Center i Maryland. Bildkälla: Nasa, STScI.
Publicerad
2018-09-12
Dela artikel:

När NASAs rymdteleskop James Webb skickas upp 2021 kommer det innebära ett nytt kapitel i den kosmiska historien. James Webb ska då söka svar om de första ljusa objekten som bildades i universum, studera hur galaxer och planeter bildas och mycket mer.

Inför uppsändningen genomfördes nyligen två framgångsrika kommunikationstester. Det första simulerade de komplexa kommunikationerna mellan de många enheterna under den kritiska uppsändningsfasen och genom de första sex timmarna av flygningen. Det andra testet var en demonstration för att säkerställa att kontrollcentret MOC, Mission Operations Center i Maryland, framgångsrikt kunde kommunicera med teleskopet.

När teleskopet skickas upp, och genom de första sex timmarna av flygningen, kommer fem olika telekommunikationsstationer runt om i världen att växelvis skicka kommando- och telemetridata till kontrollcentret MOC. Det första testet visade att denna komplexa kommunikationskedja fungerar som planerat.

Något som gjorde testerna ännu mer komplicerade att genomföra var att alla dessa fem stationer befinner sig på olika platser i världen och i olika tidszoner. The Space Network sitter i New Mexico, The Deep Space Network i Kalifornien, Esas Malindi-station i Kenya och European Space Operations Center i Tyskland.

Läs mer om James Webbs kommunikationstester här.

Rymdbloggen