Lyckad uppsändning av Nasas nya is-satellit hero

Lyckad uppsändning av Nasas nya is-satellit

Lyckad uppsändning av Nasas nya is-satellit
NASA/ Bill Ingalls.
Publicerad
2018-09-17
Dela artikel:

I lördags lyfte Nasas satellit ICESat-2 från Vandenbergs Air Force Base i Kalifornien med en Delta 2-raket. 75 minuter efter uppsändningen mottogs de första signalerna från satelliten hos markstationen på Svalbard. Allt fungerar som förväntat och ICESat-2 kretsar runt jorden från pol till pol.

ICESat-2s, (Ice, Cloud, and land Elevation Satellite 2) huvudsakliga uppdrag är att observera och mäta tjockleken på världens isar. Det ska ge oss information om världens avlägsna polområden så som Grönland och Antarktis. Satelliten ska hjälpa oss att förstå hur förändringar i isområden kommer påverka liv runt om i världen. Mätningarna kommer ske med extrem noggrannhet, satelliten ska kunna upptäcka förändringar i istjockleken ner till en halv centimeter.

Rymdbloggen