Japanska robotar på väg att landa på asteroid hero

Japanska robotar på väg att landa på asteroid

Japanska robotar på väg att landa på asteroid
Rovrarna 1A och 1B på väg att landa på asteroiden Ryugu. Bildkälla: Jaxa.
Publicerad
2018-09-24
Dela artikel:

De två robotutforskarna Rover 1A och Rover 1B släpptes den 21 september ner från den japanska rymdfarkosten Hayabusa-2 för att landa på asteroiden Ryugu. Om allt går bra, blir Hayabusa-2 den första rymdfarkosten för att framgångsrikt placera robotar på ytan av en asteroid.

Asteroiden Ryugu är relativt liten har därför inte speciellt stark gravitation. Det medför att rovrarna inte använda vanliga hjul för att ta sig fram, då skulle de sväva iväg. De cirka 1 kilo stora robotarna kommer istället förflytta sig genom att hoppa runt på asteroiden.

Den 1 km stora asteroiden, formellt kallad 162173 Ryugu, tillhör en särskilt primitiv typ av asteroider och kan beskrivas som en relik från vårt solsystems tidiga dagar. Att studera den kan därför ge ny kunskap om ursprunget och utvecklingen av vår egen planet.

Ännu har ingen officiell bekräftelse kommit från Jaxa, Japan Aerospace Exploration Agency, om att rovrarna verkligen har landat på asteroidens yta.

Asteroiden Ryugu fotad på 6 kilometers avstånd av Hayabusa-2s kamera Telescopic (ONC-T) den 20 juli 2018 som visar den steniga ytan.

Bildkälla: Jaxa, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AIST.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen