Hero Image

Svenskt rymdföretag får uppdraget att separera satelliter

Från vänster: Anna Berglund-Almén och Magnus Engström, RUAG Space, Peter Beck och Daniel Gillies, Rocket Lab. Bildkälla: Rocket Lab.
Publicerad
2018-08-15
Dela artikel:

Det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab som utvecklar och tillverkar små uppsändningsraketer har valt rymdteknik från RUAG Space i Linköping. De två rymdaktörerna har ingått ett avtal som innebär att RUAG Space ska leverera satellitseparationssystem till Rocket Labs raket Electron Launch Vehicle (SLV).

Rocket Lab har utvecklat världens första kolkomposit-raket, Electron, som är utvecklad för att skicka upp små kommersiella satelliter. Till den behövs ett separationssystem som förbinder satellit och raket under uppsändningen och säkerställer en smidig separation i omloppsbana. Denna typ av separationssystem är RUAG Space i Linköping ledande inom i både Europa och USA. På sin meritlista har de över 650 framgångsrika separationer.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen