Hero Image

Liten läcka lagad på rymdstationen

Tre rymdfarkoster är dockade vid internationella rymdstationen. Däribland en Soyuz MS-09 där en liten läcka upptäckts. Bildkälla: Nasa.
Publicerad
2018-08-31
Dela artikel:

En meteorit, slog på torsdagen ett hål på två millimeter i den Soyuz-kapsel som är dockad till den internationella rymdstationens ryska modul Rassvet. Hålet gjorde att luft läckte ut, vilket påverkade kabintrycket, men utgjorde ingen risk för besättningen.

Kollisionen inträffade natten mot torsdag svensk tid och upptäcktes av markkontrollstationer i Houston och Moskva. Besättningen på sex personer som låg och sov när kollisionen inträffade fick fortsätta sova eftersom de inte ansågs befinna sig i någon fara.

Efter att besättningen felsökt och utfört reparationsarbeten på den träffade Soyuz-kapseln håller sig kabintryck nu stadigt. Alla rymdstationens system är stabila och besättningen återvände till sina ordinarie arbetsscheman idag fredag.

Ofta kan man helt undvika att rymdstationen kolliderar med objekt som meteoriter, asteroider eller rymdskrot. Detta gör man genom att övervaka så kallade NEO:s, Near Earth Objects. Alltså objekt som passerar "nära" jorden. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen