Hero Image

Nya kameror installerade på rymdstationen

Kosmonaut Oleg Artemyev tog denna bild av astronauten Drew Feustel under rymdpromenaden då de nya kamerorna installerades. Bildkälla: Oleg Artemyev / Roscosmos.
Publicerad
2018-06-20
Dela artikel:

Två astronauter genomförde nyligen en lyckad rymdpromenad utanpå den internationella rymdstationen ISS. Uppdraget bestod bland annat av att installera två nya kameror som ska ge besättningen möjlighet att se och guida kommersiella rymdfarkoster som ankommer till rymdstationen. Under rymdpromenaden byttes också en felaktig HD-kamera ut och en dörr som fastnat på ett externt instrument lagades. 

Den sex timmar och 49 minuter långa rymdpromenaden genomfördes av de amerikanska astronauterna Drew Feustel och Ricky Arnold. Detta var den femte rymdpromenaden för Arnold och den nionde för Feustel, som nu rankas som den tredje i världen, med sina totalt 61 timmar och 48 minuter av rymdpromenader. Rekordet hålls av den ryska kosmonauten Anatoly Solovyev, som spenderat 78 timmar och 21 minuter utanför rymdstationen under 16 rymdpromenader.

Det huvudsakliga målet för rymdpromenaden var installationen av två nya kameror på framsidan av stationens Harmony-modul. Dessa ska ge besättningen en vy av ankommande kommersiella rymdfarkoster som Boeing CST-100 Starliner och bemannade SpaceX Dragon-farkoster. Kamerorna visar den sista biten fram till ISS samt dockningen mot en ny dockningsmekanism som tidigare använts av de amerikanska rymdfärjorna.

Möjligheten att ta emot de nya passagerarfarkosterna innebär att Nasa inte längre är beroende av de ryska Soyuz-farkosterna för att transportera amerikanska, europeiska, japanska och kanadensiska astronauter till rymdstationen. Detta återupprättar den amerikanska rymdtransportförmågan som försvann när det amerikanska rymdprogrammet lades ner 2011.

Läs mer om rymdpromenaden på Spacefligt Now.

 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen