Hero Image

Glittrande diamantdamm runt unga stjärnor

: S. Dagnello, NRAO/AUI/NSF.
Publicerad
2018-06-18
Dela artikel:

Några av de minsta diamanterna i universum, hundratusentals gånger mindre än ett sandkorn, har hittats kring tre nyfödda stjärnor i Vintergatan. Dessa mikroskopiska ädelstenar är varken sällsynta eller dyrbara. De är dock spännande för astronomer som identifierat dem som källa till en mystisk kosmisk "glöd" som kommer från flera så kallade protoplanetära diskar i vår galax. Det vill säga som en del av den täta gas som omger mycket unga stjärnor.

Källan till den märkliga kosmiska glöden eller mikrovågsljuset, som upptäckts i flera delar av Vintergatan, har förbryllat astronomer i årtionden. Det har kallats Anomalous Microwave Emission, AME och bildas från energi som frigörs av snabbt spinnande nanopartiklar - bitar av materia så små att de inte kan upptäckas med vanliga mikroskop.

En rad observationer gjorda med teleskopet GBT, National Science Foundation's Green Bank Telescope, i West Virginia och teleskopet ATCA, Australien Telescope Compact Array, har för första gången tittat närmare på tre tydliga källor till AME-ljus och de protoplanetära diskarna som omger de unga stjärnorna V892 Tau, HD 97048 och MWC 297. 

Astronomerna upptäckte att det infraröda ljuset som kommer från dessa områden matchar den unika signaturen hos nanodiamanter. För första gången ser man nu en tydlig koppling mellan nanodiamanter och AME.

Läs mer om diamantdammet här.

Rymdbloggen