Hero Image

Första testet av Europas nya bärraket

Motorn till den nya bärraketen Ariane 6 testas inför kommande rymdresor. Bildkälla: DLR / ArianeGroup.
Publicerad
2018-06-19
Dela artikel:

En ny generation av den europeiska bärraketen Ariane testas just nu i tyska Lampoldshausen. Under förra veckan genomfördes det första så kallade hot fire-testet där motorn startas och testas stillastående på marken.

Det här var den första i en serie planerade tester av den nya raketen Ariane 6. Vid årets slut kommer motorn ha startats 20 gånger och där varje tändning varar upp till 120 sekunder under förhållanden som liknar rymdens vakuum.

Ariane är en serie europeiska raketer som ska användas för uppsändning av satelliter och andra rymdfarkoster. Idag används raketer i Arianes femte generation. Sverige har deltagit i det europeiska Arianeprogrammet sedan starten år 1973 då Ariane-raketen började utvecklas på initiativ av Frankrike.

Läs mer om Europas egna bärraketer

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen