Hero Image

Kina gör sig redo att landa på månens baksida

Foto: Nasa
Publicerad
2018-05-24

I måndags lyfte den kinesiska rymdfarkosten Queqiao mot månen. Dess destination är en gravitationsbalanspunkt drygt 5 000 mil bortom månen, känd som L2. Därifrån ska Queqiao möjliggöra kommunikation med jorden från månens baksida. I slutet av året planerar Kina sedan att landa månrovern Chang'e 4 i en stor krater kallad South Pole–Aitken basin, på månens baksida. Via Queqiao ska rovern kunna kommunicera med jorden.

Månens baksida har länge fascinerat oss då den inte går att studera genom exempelvis teleskop från jorden. Detta för att månen hela tiden är vänd med samma sida mot jorden.

– Uppskjutningen är ett viktigt steg i Kinas strävan att förverkliga målet att bli det första landet att skicka en rymdsond att landa på och utforska månens baksida, säger Zhang Lihua, som lett projektet med satelliten.

Läs mer på Arstechnica.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen