Bloggen - Astronomi

Var är 1,7 miljarder stjärnor? Nya data från Gaia ger svaret

´
Publicerad
2018-04-23
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

Gaia är ett europeiskt projekt under ledning av Esa som i och med den andra datautgivningen på allvar får visa sin potential. Huvudmålet för projektet är att förstå hur vår egen galax, Vintergatan, uppstått och utvecklats över tid. Den 25 april 2018 släpps dataset nummer två från rymdsonden.

När man tittar på Vintergatan en mörk natt så är det inte alls självklart att vi befinner oss inne i en vacker spiralgalax. Vad vi ser är ett band över himlen med massor av avlägsna stjärnor, samt en del mörka moln som man kan ana döljer många fler döljer bakomliggande stjärnor. Forskarna har med radioteleskop kunnat se att gasen bildar ett spiralmönster, men för att bättre förstå Vintergatan behöver de få en bild av hur stjärnorna är fördelade i tre dimensioner och hur de rör sig. Först då kan vi få svar på många intressanta frågor om Vintergatans ursprung. Har galaxen utvecklats ur ett homogent och roterande gasmoln, som fått regelbundna spiralarmar där stjärnor fötts i sakta mak under miljarder av år? Eller har Vintergatan främst växt till sig genom enorma kollisioner mellan många mindre galaxer som var för sig bidragit med ny gas och nya populationer stjärnor? När fick stjärnorna i Vintergatan tillräckligt med tunga grundämnen för att det även skulle uppstå planetsystem liknande vårt?

- Svenska forskare har mycket viktiga uppgifter i Gaia-projektet. Lennart Lindegren vid Lunds universitet bidrog med unik kompetens när planen för projektet togs fram och föreslogs för Esa. Forskargruppen i Lund har fortsatt haft en central roll för de algoritmer som ligger bakom framgången för Gaia och möjliggör att enorma mängder bilder av stjärnhimlen kan omvandlas till positioner och rörelser hos över en miljard stjärnor. Forskare i Uppsala bidrar med verktyg för analys av stjärnornas spektra, vilket möjliggör en klassificering av stjärnor som Gaia observerar, säger Per Magnusson, astronom på Rymdstyrelsen.


Vad har Gaias data lärt oss hittills?

Det har släppts hundratals forskningsrapporter som baseras på Gaias första dataset. Forskare har bland annat skrivit om:

  • Hur en närliggande galax roterar
  • Ett helt okänt stjärnkluster som gömt sig bakom den starka stjärnan Sirius
  • Genom att kombinera äldre data med Gaias första dataset kunde forskare härleda 583 miljoner stjärnors banor
  • Att vissa stjärnor färdas i hög fart ut från mitten av galaxen


Läs mer

Om Gaia på Esas webbplats
Se Esas egen pressrelease