Bloggen - Jordobservation

Satelliternas oväntade upptäckt – magnetism i haven

´
Publicerad
2018-04-26
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

Vårt magnetfält är kanske ett av jordens mest fascinerande fenomen. Genom Esas tre Swarm-satelliter får vi en inblick i hur vår viktiga skyddssköld är uppbyggd, beter sig och förändras över tid. Nu ger Swarm oss även viktig kunskap om förändringar i magnetfältet som produceras i våra oceaner.

Vårt magnetfält skapas till största del av superhett, flytande järn i jordens yttre kärna. Men även andra faktorer, så som magnetiserade bergarter i skorpan och havets flöde, påverkar också magnetfältet. Man skulle kanske inte tänka på havsvatten som en källa till magnetism, men det utgör faktiskt ett litet bidrag till planetens totala magnetfält.

När salt havsvatten strömmar genom jordens magnetfält genereras elektrisk ström, vilket i sin tur medför en magnetisk signal. Dessa fält som genereras av tidvattnet är små och extremt svåra att mäta. Men nu kan man med hjälp av Swarm-satelliterna visa detaljerna i den magnetiska tidvattensignalen.

Swarm har använts för att mäta magnetiska signaler i tidvatten från havsytan till havsbotten, vilket ger en global bild av hur havet strömmar på alla djup – något som är helt nytt.