Satelliten TESS ska upptäcka tusentals nya exoplaneter hero

Satelliten TESS ska upptäcka tusentals nya exoplaneter

Satelliten TESS ska upptäcka tusentals nya exoplaneter
Rymdteleskopet TESS ska upptäcka tusentals nya exoplaneter. Foto: NASA Goddard Space Flight Center
Publicerad
2018-04-16
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

Den 18 april sker uppsändningen av Nasas rymdteleskop TESS, Transiting Exoplanet Survey Satellite, med en SpaceX Falcon 9-raket.

Rymdteleskopet ska upptäcka tusentals exoplaneter i omlopp runt de ljusaste stjärnorna på himlen. En exoplanet, eller extrasolär planet, är en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystem. 

Under två år ska TESS bevaka mer än 200 000 stjärnor för att titta efter tillfälliga dippar i ljusstyrkan som orsakas av förbipasserande planeter. Den kommer att identifiera planeter små som jorden till enorma gasjättar. Ett jobb som inte går att utföra från markbaserade stationer. TESS-projektet kommer att använda en uppsättning bredbildskameror för att utföra en så kallad all-sky-undersökning, den första rymdbaserade sådana någonsin.

Under uppdraget kommer en mängd objekt att kartläggas. Objekt som andra stora rymdbaserade teleskop, exempelvis James Webb, sedan kan studera närmare i framtiden.

Läs mer om TESS.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen