Bloggen - Rymdteknik

Första elbilen i rymden - redan 1971

Lunar Rover Vehicle var den första elbilen att skickas upp och användas på en annan himlakropp.
NASA
´
Publicerad
2018-02-12
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den första elbilen att sändas upp, och även användas i rymden var Nasas Lunar Rover Vehicle. Den skickades upp 1971 tillsammans med besättningen på Apollo 15. Astronauterna David Scott and Jim Irwin blev därmed de första att köra ett fordon på en annan himlakropp.

Månbilen hade en topphastighet på 13 kilometer i timmen, och vägde cirka 210 kilo, men bara 34 kilo på månen. Den var till stor nytta under de tre dagar som Apollo 15-besättningen spenderade på månen. Med hjälp av den kunde astronauterna ta sig längre sträckor än vad som varit omöjligt att gå i de tunga rymddräkterna. På så sätt kunde fler prover tas, större yta täckas och mer forskning utföras.

En annan elbil som nyligen skickats ut i rymden är SpaceXs röda Tesla Roadster. Tidningen Forbers konstaterar att fullt så mycket som Nasas månbil utförde kommer inte SpaceX Tesla att göra, men det kan absolut ge rymdvärlden en bra PR-boost. Nyheten om Elon Musks Tesla väckte verkligen allmänhetens intresse, något som även Nasas månbil gjorde på sin tid. 

I dag står Nasas Lunar Rover Vehicle fortfarande kvar på samma ställe som på bilden, platsen där den parkerades före avfärden tillbaka till jorden.