Bloggen - Astronomi

Fem år sedan meteoritnedslaget i Ryssland

Fem år sedan meteoritnedslaget i Ryssland
Alex Alishevskikh (CC BY-SA 2.0)
´
Publicerad
2018-02-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den 15 februari 2013 hände något oväntat ovanför staden Tjeljabinsk i Ryssland. Klockan var 09:20 när en meteorit flög in i jordens atmosfär och exploderade. Meteoriten färdades i 65 000 kilometer i timmen och tros ha haft en diameter på 17 meter och vägt cirka nio miljoner kilo innan den nådde jordens atmosfär och började brytas ned. När den exploderade frisläpptes energi som motsvarar 30 gånger den kraft som fanns i atombomben som exploderade över Hiroshima i Japan år 1945. Ett hundratal människor skadades av explosionen – framför allt på grund av att många glasrutor gick sönder.

Meteoriten i Ryssland var inte känd före dess inträde i atmosfären. Det är mycket svårt att följa alla asteroider som far runt i vårt solsystem, men i takt med att det byggs större och bättre teleskop på jorden så får vi även bättre kännedom om vilka asteroider som är potentiella hot mot joden. Läs mer om hur man övervakar asteroider.

Det finns i dagsläget ingen asteroid som är en reellt hot mot livet på jorden de närmaste 100 åren.

Läs mer:

Nasa: Five Years after the Chelyabinsk Meteor: NASA Leads Efforts in Planetary Defense
Wikipedia: Meteoritnedslaget i Ryssland 2013