60 år sedan USA sände upp sin första satellit – Explorer 1 hero

60 år sedan USA sände upp sin första satellit – Explorer 1

60 år sedan USA sände upp sin första satellit – Explorer 1
JPL
Publicerad
2018-02-01
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Fyra månader efter att Sovjetunionen lyckats sända upp världens första satellit Sputnik sändes USA:s första satellit upp i omloppsbana runt jorden. Satelliten hette Explorer 1 och blev början på USA:s starka ställning som rymdnation. Explorer 1 sändes upp på en Juno-raket den 31 januari 1958 från Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Satelliten byggdes och sändes ut i rymden på bara tre månader.

Med hjälp av Explorer 1:s instrument kunde vetenskapsmannen James Van upptäcka att jorden har ett strålningsbälte - ett område där elektroner och joner fångas in av en planets magnetfält. Detta var en mycket stor upptäckt som nu kallas Van Allen-bälten.

Läs mer på Nasas sajt.

Se också vår film om Sputnik:


WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen