Stjärnan gjorde det omöjliga – exploderade två gånger hero

Stjärnan gjorde det omöjliga – exploderade två gånger

Stjärnan gjorde det omöjliga – exploderade två gånger
NASA/ESA/STSCI/G. Bacon
Publicerad
2017-11-10
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

När en stjärna som är mycket större än vår sol dör exploderar den. Stjärnan blir då en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum och ljuset från en sådan explosion kan då och då ses från jorden. Enligt de rådande teorierna kan en stjärna bara explodera en gång, men observationer av forskare på Keck Observatory på Hawaii gör att vi nu kanske måste ifrågasätta den teorin.

Supernovan i fråga, som fått namnet iPTF14hls, har exploderat flera gånger de senaste 50 åren. Den fortsätter alltså att kollapsa och explodera gång på gång. Varför just denna stjärna kan explodera flera gånger är just nu oklart. Forskarna har en teori om att det kan bero på stjärnans otroliga storlek – den är hela 50 gånger större än vår sol. En annan teori är att det har bildats antimateria i stjärnans inre.

Läs mer på Engadget och Astronomy.com.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen