Sputnik, Plutnik och Kaputnik hero

Sputnik, Plutnik och Kaputnik

Satelliten Sputnik.
Publicerad
2017-10-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Idag är det årsdagen, 4 oktober 1957, för uppsändningen av den sovjetiska satelliten Sputnik, som blev startskottet för utforskningen av rymden. Med Sputnik följde sedan en rad händelser och fenomen som fått namn inspirerade av denna första lilla rymdboll.

Kaputnik
I rymdkapplöpningen mellan USA och dåvarande Sovjetunionen jobbade USA stenhårt för att själva få upp en satellit i omloppsbana. Den 6 december 1957, bara 63 dagar efter Sputnik, sköt USA upp sin raket Vanguard med en 1,3 kg tung satellit ombord. Dessvärre lyfte raketen bara en dryg meter innan den föll ner och exploderade. Satelliten, som var placerad i raketens topp, flög iväg och landade i buskarna en bit bort och låg och pep. Det här blev förstås ett stort och pinsamt nederlag för USA och den amerikanska pressen kallade den lite lustigt för Kaputnik.

Svenska Plutnik
Man brukar beskriva att startskottet för vår svenska rymdfart gick med forskningsraketen Plutnik. Den sköts upp den 14 augusti 1961 från Vidsel utanför Älvsbyn. Plutnik vägde 35 kilo och var runt två meter lång.  Den beräknades nå en höjd av 80 km, vilket gör att den definitionsmässigt inte nådde rymden, som man brukar säga börjar på 100 km höjd, men den har ändå setts som startskottet för vår svensk rymdfart.


Sen svenska raketen Plutnik under pressvinsingen strax innan uppsändning.
Sen svenska raketen Plutnik under pressvinsingen strax innan uppsändning.

Bandet The Spotnicks
1961, mitt under rymderan, startades det svenska, instrumentala rock och popbandet The Spotnicks. Ett namn som var starkt inspirerat av satelliten Sputnik. Men det var inte bara namnet som skvallrade om bandets fascination för rymden. De uppträdde ofta i rymddräkter med låtar så som The Space Man, The Last Space Train, Space Party och Space walk. Och så här låter The Spotnicks.

Ni har väl inte missat vår film om Sputnik? Se den här!

 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen