Bloggen

Satelliter studerar dolda raviner i Antarktis

Satelliter studerar dolda raviner i Antarktis
N. Gourmelen
´
Publicerad
2017-10-18
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Att isarna på Antarktis smälter och att shelfisen, en slags isplatta som flyter ovanpå havsytan, tunnas ut är många medvetna om. Men nyligen har forskare upptäckt stora dolda raviner under dessa isplattor, vilket gör dem ännu skörare. Forskare har nu studerat raviner under isplattorna med hjälp av satelliterna Cryosat och Sentinel-1.

Isen som täcker Antarktis är ständigt i rörelse som omges av isplattor. När isplattorna tunnas ut eller kollapsar flyter isen snabbare till havet och havets vattennivå höjs.

Hur dessa raviner bildas under isplattorna och hur de faktiskt påverkar stabilitet har forskarna ännu inte så mycket kunskap om. Men med hjälp av Cryosat och Sentinel-1 har de studerat vad som händer under isplattan Dotson i västra Antarktis genom att observera förändringar på isplattans yta och hur den flyter.

Hittills har man upptäckt subtila förändringar i både ythöjdsdata från CryoSat och ishastighet från Sentinel-1, vilket visar att smältning inte är likformig men har centrerats på en 5 km bred kanal som löper 60 km längs plattans undersida. Kanalen cirkulerar medurs och uppåt under isplattan och är utrustad med varmt vatten på ca 1 ° C.

Med hjälp av registreringar från jordobservationssatelliter tros smältningen ha pågått i ca 25 år. Detta har skapat den breda kanalen med ett djup på ca 200 meter på undersidan av Dotson och förväntas fördjupas med ca 7 meter varje år. Bara smältningen från Dotson resulterar i att 40 miljarder ton sötvatten hälls i södra oceanen varje år.

Det är första gången forskare har kunnat se den här processen  och kommer nu observera fler isplattor runt Antarktis med hjälp av satelliterna Cryosat och Sentinel-1.