Australien startar rymdstyrelse hero

Australien startar rymdstyrelse

Vintergatan sedd från nationalparken Pinnacles i Australien
Nasa/ Michael Goh
Publicerad
2017-09-28
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Australiens regering har beslutat att landet ska upprätta en nationell rymdorganisation, en rymdstyrelse. Något som efterfrågats i årtionden av landets rymdindustri och rymdförespråkare.

Den australienska rymdstyrelsen kommer ha som uppdrag att skapa en strategisk långsiktig plan som stöder utveckling och tillämpning av landets rymdteknik och stötta den inhemska rymdindustrin.

Den svenska rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg är på plats i Australien: 
"Det är toppen att Australien nu får en rymdstyrelse, inte en dag för tidigt. Australien har en mycket lång historia av rymdverksamhet, till exempel raketbasen Woomera och ett antal viktiga markstationer. De kommer också helt klart bättre kunna dra nytta av rymden med en egen rymdstyrelse, som att planera och övervaka jordbruk i sitt enorma land som täcker en hel kontinent".

Av alla världens länder är det drygt 30 stycken som har en egen nationell rymdstyrelse, däribland Nigeria, Tyskland, Peru, Pakistan, USA och Norge. Vår svenska rymdstyrelse grundades redan 1972.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen