Starmus, dag 1: nobelpristagare och astronauter hero

Starmus, dag 1: nobelpristagare och astronauter

Vetenskapsfestivalen Starmus är i full gång
Rymdkanalen
Publicerad
2017-06-19
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Vart kan man träffa elva nobelpristagare, tio astronauter och 46 andra stjärnor den här veckan?

Jo, i Trondheim, där vetenskapsfestivalen Starmus är i full gång. Starmus pågår under den 18 till 23 juni och startades för fyra år sedan på initiativ av Queen-gitarristen och astronomen Brian May tillsammans med astronomen Garik Israelian. Under festivalen samlas företrädare för flera olika rymdnära forskningsområden och artister från olika områden som film och musik. I år hålls festivalen i Trondheim i Norge med temat ”Life and the Universe”. Rymdkanalen är självklart på plats.

Stephen Hawking är en av talarna, men på grund av förhinder kommer Hawking att hålla sin planerade föreläsning via videolänk. På plats finns däremot bland annat astronauterna, Charile Duke och Sandra Magnus. Charlie Duke flög med Apollo 16 1972 och var den yngste människan att sätta sin fot på månen. Rymduppdraget gick i första hand ut på att genomföra geologiska undersökningar och man lyckades få med sig en sten på 10 kg tillbaka till jorden.

Astronauten Sandra Magnus har gjort tre flygningar till ISS och har varit stationerad på den internationella rymdstationen under fyra månaders tid. Under 2011 var hon även med ombord på den sista rymdfärjan. Under sin föreläsning berättade Magnus blanda annat hon upplever att människan är väldigt anpassningsbar till olika miljöer och syftar då till hur enkelt det var för henna att vänja sig vid tyngdlösheten i rymden. Under två veckor av sin tid på ISS glömde hon till och med bort att titta på jorden.  Sandra drog ner stora skrattsalvor när hon berättade om att det var svårare att återanpassa sig till gravitationen på jorden. Strax efter landningen gick hon i en korridor och när hon skulle gå runt ett hörn missbedömde hon situationen och svängde tvärt in i väggen före hörnet. När hon kom till ytterligare en sväng försökte hon kompensera men resultatet blev att hon svängde försent och på nytt gick in i väggen.

 

Läs fler inlägg om Starmus här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen