Bloggen - Solsystemet

Rymdrovern Curiosity har hittat bevis för miljöförändringar på Mars

Illustration av Curiosity på Mars yta
NASA
´
Publicerad
2017-06-15
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nyligen rapporterade forskare på Nasa att man funnit en stor mångfald av mineraler i de prover som Curiosity genomfört i det nedre skiftet av Mount Sharp. Mångfalden tyder på att förhållandet i vattenmiljön på Mars har förändrats över tid. 

Nasas roverrobot Curiosity har befunnit sig på planeten mars sedan augusti 2012. Curiosity landade i närheten av berget Mount Sharp och nådde själva berget under 2014. Sedan dess har Curiosity tagit olika prover av planetens yta. 

Kratern Gale, som man tror är en gammal havsbotten, har alltid varit en av det mest intressanta platser på Mars för observation. Genom att borra i ytan på planeten har forskare nu kunna analysera fyra prover och hittat bevis för att det funnits vatten med olika pH-värden och varierande oxidationsbetingelse på Mars. Detta tyder på att kratern Gale har genomgått förändringar i sin miljö. Något som fångade forskarnas intresse var att man hittade lermineraler som generellt bildas i närvaro av flytande vatten. Upptäckterna kan därför vara indikationer på att det har funnits miljöer på Mars som haft möjligheter för liv. 

Vi på Rymdkanalen passade på att fråga Andreas Johnsson, som arbetar på Göteborgs universitet och studerar landformationer på Mars, om hur han ser på de nya upptäckterna. 

- Det är ytterligare ett exempel på hur komplex Mars geologiska historia är. Tidigare har man pratat om Mars som ett enklare system än jorden, men dessa nya rön visar att mycket mer har hänt på vår granne än vad vi tidigare trott. En del upptäckter kan vi förstå, medan andra är mer förbryllande och väcker nya frågor. Det är ju också det som är tjusningen med vetenskap. 

Galekratern bildades för cirka 3,8 miljarder år sedan. Andreas berättar att hans egna forskning berör betydligt yngre Marsmiljöer som bildats de senaste miljoner åren. 

- I ett geologiskt perspektiv är detta som "igår". Även om detta är mycket ungt i förhållande till Gale så handlar det i förlängningen om möjligheter till liv på Mars idag.

Du har väl inte missat att Andreas Johnsson har gästbloggat för Rymdkanalen? 

Här hittar du tidigare inlägg om Curiosity!

Marsrelaterade inlägg finns här!