Svensk miniatyrsatellit i omloppsbana runt jorden hero

Svensk miniatyrsatellit i omloppsbana runt jorden

Reza Emami, professor i rymdtekniska system, håller i en cubesat
Tor Lundberg Tuorda
Publicerad
2017-05-24
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Den är bara några decimeter lång och väger mindre än tre kilo, men mikrosatelliten cubesat SE01, med smeknamnet Qbee, kommer förhoppningsvis kunna bidra med mycket ny kunskap om en okänd del av vår atmosfär. Läs mer om vad en cubesat är, här.

Qbee är utvecklad och byggd av forskare på Luleå tekniska universitet tillsammans med det brittiska rymdföretaget Open Cosmos. Mikrosatelliten sändes först upp till den internationella rymdstationen ISS och släpptes sedan ut i omloppsbana därifrån tillsammans med 27 andra små satelliter under tisdagen. Dessa satelliter kommer ha samordnade omloppsbanor och ska kunna göra mätningar tillsammans.

Qbee ligger i en omloppsbana runt jorden på 200-380 kilometers höjd, i den så kallade termosfären. Det är det minst utforskare skiktet i atmosfären.

Läs mer om Qbee.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen