Bloggen - Jordobservation

Vädersatelliten MetOp-C testas i Europas största vakuumkammare

MetOp-C testas på LSS
ESA
´
Publicerad
2017-03-24
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

LSS, Large Space Simulator, är en del av Esas testcenter i Nederländerna. Som Europas största testcenter för satelliter är LSS utrustat med teknik som ger möjligheten att testa satelliter av alla slag under ett och samma tak.

 

LSS har genomfört kontroller på MetOp-Cs, Europas senaste vädersatellit. Med hjälp av högpresterande pumpar skapar man en rymdliknande miljö för att studera hur vädersatelliten hanterar vakuum. Under testet låter man även kväve cirkulera genom väggarna för att efterlikna rymdens kalla och sollösa miljö.

 

MetOp-C, vars lansering är planerad att äga rum i oktober 2018, är en av tre satelliter som ingår i MetOps vädersatellituppsättning. MetOp-A och MetOp-B cirkulerar redan i jordens omloppsbana med en höjd på 800km. Eftersom vädersatelliterna genomför luftfuktighets- och temperatursobservationer på ett så pass lågt avstånd från jorden har man kunnat skapa mer sanningsenliga väderprognoser än tidigare.

 

I helgen visar väderprognosen i Stockholms län på strålande vårväder. Vi på Rymkanalen hoppas att Met-Op satelliternas observationer stämmer.   

 

Nedan ser du häftiga bilder av Europas senaste vädersatellit MetOp-C testas på LSS.



skarmavbild_2017-03-23_kl_111714_1.png
Forskarteam på LSS

 

skarmavbild_2017-03-23_kl_111830.png

Vädersatelliten MetOp-C