Vad är en CubeSat? hero

Vad är en CubeSat?

Vad är en CubeSat?
BISA
Publicerad
2017-03-23
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En CubeSat är en liten satellit som kan bestå av en eller flera små kuber som sitter ihop. Kuberna är 10 x 10 x 11,35 cm stora och väger max 1,33 kilo styck. CubeSats kan exempelvis sättas i omloppsbana runt jorden från den internationella rymdstationen ISS eller som medpassagerare på större uppsändningar från jorden, som så kallade ”secondary payloads”. Den första CubeSat-satelliten sändes upp i omloppsbana 2003.CubeSats historia börjar 1999 när två amerikanska universitet bestämde hur den lilla satellitstandarden skulle se ut. Tanken var att utforma ett skal till en satellit så att studenter skulle kunna designa, bygga och sända upp experiment i rymden enklare. Eftersom alla CubeSats har samma dimensioner kan ett och samma system användas när de ska släppas ut i omloppsbana. Idag är det även många företag som sänder upp CubeSats.


Varför är CubeSats så små?
Det är dyrt att skicka upp saker i rymden. Målet med CubeSats är att skapa en liten satellit som kan åka med på större rymduppdrag och på så sätt spara pengar. Den begränsade storleken gör att de experiment som finns i en CubeSat är mer begränsade än de som sitter på större satelliter.


MIST - en CubeSat som byggs av studenter
KTH Rymdcenter håller på att bygga en CubeSat som heter MIST (MIniature STudent satellite). Detta kommer bli den första svenska studentbyggda CubeSat-satelliten. Projektet startade 2014 och planeras vara klar någon gång under 2017, för att sedan sändas upp så snart som möjligt efter det. Med på MIST kommer det finnas sju vetenskapliga instrument. Läs mer på KTH:s sajt.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen