SpaceX först med att flyga återanvänd raket till omloppsbana hero

SpaceX först med att flyga återanvänd raket till omloppsbana

SpaceX först med att flyga återanvänd raket till omloppsbana
SpaceX
Publicerad
2017-03-31
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Tidigt i morse svensk tid skrev det amerikanska företaget SpaceX historia när de blev först i världen med att återanvända en raket som redan sänts upp till jordens omloppsbana en gång.


Raketen som återanvändes var av modellen Falcon 9. Första gången den sändes upp i omloppsbana runt jorden levererade den material till den Internationella rymdstationen ISS i april 2016. Igår användes samma raket till att sända upp kommunikationssatelliten SES-10. Raketen landade dessutom för andra gången på en pråm ute i havet. SpaceX lyckades också landa raketens noskon - alltså toppen av raketen som ska skydda lasten när raketen lämnar atmosfären. Noskonen kostar cirka 6 miljoner dollar.


”En revolution för rymdfärder”
SpaceX VD Elon Musk var mycket nöjd efter den lyckade uppsändningen och beskrev händelsen som ”en revolution för rymdfärder”. Varför är det då en revolution? Jo, att bygga raketer är mycket dyrt. Att kunna återanvända raketer kommer göra rymdfärder mycket billigare, vilket betyder att fler har råd att köpa uppsändningar.Se raketen sändas upp första och andra gången:
 

Se hela SpaceX webbsändning:
 WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen