Bloggen

Hur påverkas människokroppen av att resa till Mars?

Hur påverkas människokroppen av att resa till Mars?
ESA 2007 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/ LAM/IAA/ RSSD/ INTA/ UPM/ DASP/ IDA
´
Publicerad
2017-02-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Eftersom människan utvecklats på jorden så har människokroppen utformats för de spelregler som gäller här. När en astronaut lämnar atmosfären och befinner sig i tyngdlöst tillstånd kan märkliga saker hända.


Nasa-astronauten Scott Kelly återvände till jorden efter att ha spenderat ett helt år i tyngdlöshet på rymdstationen ISS. Kvar på jorden fanns hans tvillingbror Mark Kelly. Nasa tog prover före, under och efter Scotts år i rymden. För att lära sig mer om hur kroppen påverkas av tyngdlöshet har forskare nu börjat titta närmare på hur Scotts kropp skiljer sig från Marks kropp.


De första analyserna visar att Marks kropp innehöll en högre dos av lipider än Scotts kropp efter hans år i tyngdlöshet. Lipider är ett samlingsnamn på en grupp ämnen bestående av fetter och fettliknande ämnen och kan indikera att kroppen är inflammerad. Scott hade också lägre dos av ett ämne som hjälper kroppen att skapa och upprätthålla rätt mängd insulin i kroppen.


Forskarna kommer behöva studera provresultaten mycket noggrant innan några större slutsatser kan dras, men en sak är säkert: tyngdlösheten påverkar människokroppen. Detta är viktigt att tänka på vid långa rymdresor - exempelvis när de första människorna ska resa till Mars.


Läs mer om resultaten på Space Daily.