Alla hjärtans dag: From Cassini with Love hero

Alla hjärtans dag: From Cassini with Love

Saturnus
NASA
Publicerad
2017-02-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdsonden Cassini har allt sedan den anlände till Saturnus 2004 levererat över hundra tusen bilder som med stor detaljrikedom visat planetens ringar och dess månar. Bilderna har i sin tur inspirerat många att skapa egna konstverk. I samband med Alla hjärtans dag bjuder Nasa in alla att dela sina konstnärliga alster i en kampanj kallad #CassiniInspires. Det kan vara målning, musik, poesi, fiktion, video eller någon annan konstform som kan delas på nätet.

Ombord på Cassini finns även ett svenskt instrument, en så kallad Langmuirsond. Via den får forskaren Jan-Erik Wahlund och hans kollegor på IRF, Institutet för rymdfysik i Uppsala, dagligen data från Saturnus.

– Jag förstår att många inspireras av Saturnus. Det är den mest majestätiska planeten med sina ringar. Ringarna är som mest ett par kilometer tjocka men breder ut sig som en skiva flera hundra tusen kilometer från planetens yta. På IRF undersöker vi just ringarna för att se hur det elektriskt laddade stoftet kring ringarna påverkas av planetens magnetfält. Men också hur ringarna själva påverkar övre atmosfären på Saturnus, säger Jan-Erik.

 

Mer information om hur du kan medverka i kampanjen #Cassiniinspires hittar du här! 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen