Bloggen

Vad händer de kommande tio åren?

Vad händer de kommande tio åren?
Nasa
´
Publicerad
2016-12-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Det var tio år sedan Sverige fick sin förta astronaut i Christer Fuglesang. Men vad har vi att se fram emot de kommande tio åren? Här är några höjdpunkter:
 
Internationella rymdstationen ISS är finansierad till 2024
Redan 1998 sändes den första delen av den häftiga rymdstationen i omloppsbana runt jorden. Stationen, som ständigt förbättras och utvecklas, är nu alltid bemannad med minst två personer och har finansiering minst till år 2024. Vad som händer sedan är oklart. Nasa har faktiskt diskuterat möjligheten att sälja hela stationen till högstbjudande. Stationen ägs dock av flera länder, så vad som komme hända är mycket oklart.
 
Det byggs bättre och större rymdfarkoster
Med rymdskeppet Orion hoppas Nasa kunna skicka mänskligheten längre bort än någon annan gjort. Denna jättekapsel, som bland annat byggts med hjälp av svenska företag, ska kunna skickas upp med Nasas nya jätteraket Space Launch System. Dessutom bygger privata företag som Space X egna rymdfarkoster som ska ta människor långt ut i rymden.
 
Människor åker tillbaka till månen
Ingen människa har varit på månen sedan 1972. Nasa pratar nu om att de antagligen kommer att återvända till månen som träning inför längre bemannade resor i vårt solsystem. Kanske kan vi bygga en permanent bosättning på månen? Det pratar bland annat den europeiska rymdorganisationen Esa om.
 
Människor åker till Mars
Visionären och Space X-grundaren Elon Musk vill börja skicka människor till Mars så snart som år 2022. Om han lyckas får vi se, men en sak är säkert – allt fler pratar om att mänskligheten kommer besöka planeten Mars inom snar framtid. Om det blir i bosättningar som i filmen The Martian eller snabba visiter får vi helt enkelt se.
 
Fler och bättre satelliter
Perfekt navigation i mobilen, blixtsnabbt internet var du än är och system som kan upptäcka naturkatastrofer innan de inträffat. Allt detta och mycket mer kan vi se fram emot när satelliterna runt vår jord blir fler och bättre.