Bloggen

10 år sedan Sveriges första astronaut lämnade jorden

Besättningen iklädda de orangea rymddräkterna.
´
Publicerad
2016-12-05
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Söndagen den 10 december 2006 lämnade Christer Fuglesang jorden för att åka till den internationella rymdstationen, ISS. Returresan till jorden gjorde han 12 dagar senare, den 22 december. Då blev Christer den första svensken i rymden. Det är nu 10 år sedan. Det uppmärksammar vi på Rymdkanalen med en jubileumsvecka.

Christer åkte tillsammans med en sexmannabesättning med rymdfärjan Discovery från Kennedy SpaceCenter i Florida. Övriga astronauter i besättningen var amerikaner.  





Rymduppdraget hette STS-116, eller Celsiusuppdraget, vars uppgift var att se över underhåll och utföra en påbyggnad av rymdstationen samt byta en befintlig besättningsmedlem på ISS.



Väl framme på ISS genomförde Christer sin första rymdpromenad den 12 december, som var starten för arbetet av ISS påbyggnad. Under sin vistelse på rymdstationen genomförde Christer ytterligare en rymdpromenad, den 14 december, tillsammans med Robert Curbeam. Rymdpromenaden pågick i hela fem timmar och efteråt fick Christer följande anrop från kontrollrummet på jorden:  ”– Is this fina fisken, Christer?”


Den 18 december utförde Christer och Robert även en oplanerad rymdpromenad, för att räta ut en solpanel utanför på ISS. Vilket lyckades!



Den 22 december 2006 landade Discovery säkert på jorden igenom. Och Christer, Sveriges då enda astronaut, hade genomfört sitt första rymduppdrag. Men år 2009 fick han återvända till ISS för sitt andra rymduppdrag.



Under sin tid på ISS och förberedelserna inför rymdfärden skrev Christer dagbok. Vi har samlat Christers alla texter, hela 73 stycken, här. 

Följ oss resten av veckan för spännande jubileumsnyheter här på Rymdkanalen, på facebook och twitter.