Bloggen

Thomas Pesquet dröm om rymden blir äntligen sann

Thomas Pesquet förbereder sig inför Proxima
ESA–Stephane Corvaja
´
Publicerad
2016-11-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nu är det dags! Den franska astronauten Thomas Pesquet, som vi tidigare skrivit om här på Rymdkanalen, ska äntligen få åka upp i rymden. Den 17 november kommer Pesquet bli den tionde franska astronauten att åka till rymden. Pesquet ska tillsammans med Nasa-astronauten Peggy Whitson och befälhavare Oleg Novitsky åka till ISS, den internationella rymdstationen. På ISS välkomnas Pesquet och hans team av den tremannabesättning som befinner sig där just nu.

Pesquet och hans besättning färdas i en Soyuz MS rymdfarkost som är en uppgraderad version av en rysk farkost som har använts i nästan 50 år. Den 17 november 21:20, svensk tid, sker uppskjutningen i Baikonur Cosmodrome, Kazakstan. Resan till rymdstationen förväntas att ta ungefär 48 timmar.

Det är en enligt tradition att döpa rymduppdrag som genomförs av franska astronauter efter stjärnor. Därför har uppdraget fått namnet Proxima, efter den stjärna som är närmast solen. Under Proxima kommer Pesquet att utföra fler än 50 forskningsexperiment åt CNES och ESA.

Att inspirera och utbilda ungdomar är också en viktig del av rymduppdraget Proxima. Som ambassadör för forsknings-och rymdbaserade karriärer är Pesquet fast besluten om att göra sin rymdresa till ett äventyr även för oss som är kvar här på jorden.




Från vänster: Thomas Pesque, Oleg Novitsky och Peggy Whitson
Bildkälla: NASA–B. Ingalls