Hero Image

Ny vädersatellit skannar jorden fem gånger snabbare än förut

Unsplash
Publicerad
2016-11-24
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

När man ska hålla koll på naturkatastrofer måste det gå snabbt. Liv kan räddas om man kan hålla koll på riktning och storlek på exempelvis orkaner. Tidigare satelliter har hjälp till med detta, men med satelliten GOES-R kommer detta att gå snabbare än någonsin tidigare. Det är den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) och rymdmyndigheten NASA som nu skickar upp satelliten i omloppsbana runt jorden. GOES-R kommer kunna leverera nya bilder till jorden var 30:e sekund.

"Nu är den nya generationen vädersatelliter här. Detta är en av de mest sofistikerade jordobservationsplatformarna som uppfunnits" säger Kathryn Sullivan på NOAA.

Läs mer på NOAA:s sajt.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen