Bloggen

Dags för ministerrådsmöte i Esa

Dags för ministerrådsmöte i Esa
ESA–S. Corvaja
´
Publicerad
2016-11-30
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Sverige är ett av 22 medlemsländer i den europeiska rymdorganisationen Esa. Tillsammans med de andra länderna finansierar Sverige alla de rymdprojekt som Esa genomför – från de näst intill science fiction-liknande uppdrag som Rosetta till viktig grundforskning om astronomi. Men hur bestäms egentligen vad Esa ska syssla med? Jo, det är det vi har ministerrådsmöten till.

Vart tredje eller fjärde år sätter sig ländernas ansvariga ministrar ner och bestämmer framtiden för organisationen. Men innan ministrarna har satt sig vid mötesbordet har frågorna beretts i upp till två år i förväg. I Sverige är det myndigheten Rymdstyrelsen som ser till att allt underlag förbereds och diskuteras innan ministerrådsmötet.

Denna gång hålls ministerrådsmötet i staden Luzern i Schweiz 1-2 december 2016.


Hur går mötet till?

Först får varje medlemsland hålla ett anförande om vad de tycker är viktigaste att satsa på under den kommande perioden. Länderna kan nu också peka på vad de tycker är mindre bra inom Esa. Du kan nog tänka dig hur lång tid det tar när 22 länder i tur och ordning ska hålla ett sådant anförande.

Därefter börjar diskussionerna mellan länderna. Ibland måste dessutom små arbetsgrupper sättas ihop mitt under mötet för att lösa viktiga frågor.

Till sist berättar varje land hur mycket pengar de kommer lägga på de frivilliga programmen inom Esa. För att vara med i Esa betalar varje land en obligatorisk summa pengar för att täcka det vetenskapliga programmet och för Esas grundläggande kostnader, men det är upp till länderna att bestämma hur mycket pengar som ska läggas på de frivilliga programmen som finns inom Esa.