Snart når ExoMars planeten Mars hero

Snart når ExoMars planeten Mars

 Illustration av när Schiaparelli närmar sig mars yta.
ESA/ATG medialab
Publicerad
2016-10-17
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

I mars lämnande ExoMars jorden för att påbörja sin sju månader långa resa till planeten Mars. Igår släppte moderfarkosten, Trace Gas Orbiter, lös landaren Schiaparelli som beräknas nå Mars atmosfär den 19 oktober med en hastighet på 21 000 kilometer i timmen. Sex minuter senare ska landaren nå planetens yta för att sedan påbörja sitt uppdrag. Under sin resa ner till planeten skickar Schiaparelli information till moderfarkosten. Medan Schiaparelli når ytan, sveper Trace Gas Orbiter vidare genom atmosfären för att lägga sig i omloppsbana runt planeten på 400 kilometers höjd.

ExoMars är ett stort rymduppdrag som planeras att fortgå till 2022. ExoMars består av: satelliten och moderfarkosten Trace Gas Orbiter och landaren Schiaparelli. ExoMars ska analysera Mars atmosfär via Trace Gas Orbiter samt planetytan med Schiaparelli. Projektets huvuduppgift är att leta efter tecken på liv – nuvarande eller tidigare liv. ExoMars drivs av den europeiska rymdorganisationen ESA tillsammans med den ryska rymdorganisationen Roscosmos.

Viktiga händelser:
19 oktober 2016 - Schiaparelli åker in i Mars atmosfär och faller till ytan i ungefär sex minuter.
19 oktober 2016 - Moderfarkosten Trace Gas Orbiter gå in i omloppsbana runt planeten.
19 oktober 2016  - Landaren Schiaparelli forskningsoperation börjar.

 

 

 

På ESA sida kan du läsa mer om ExoMars och se hela schemat över uppdraget. 

 

Här kan du läsa tidigare inlägg om Exomars.

 

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen