Bloggen

Lärare på rymdresa

Håkan Malmsköld och Susanne Grusell Wallgren undersöker kraterformationer genom olika typer av meteoritnedslag tillsammans med två lärare från Grekland.
Håkan Malmsköld och Susanne Grusell Wallgren
´
Publicerad
2016-10-25
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

ESA, European Space Agency, anordnade en lärarkonferens i Leiden, Nederländerna, under den första helgen i oktober. Lärare från 17 europeiska länder var inbjudna att delta där Håkan Malmsköld och Susanne Grusell Wallgren fick nöjet att representera Sverige. Syftet med konferensen var att låta lärarna ta del av aktuell rymdforskning och bidra till inspiration om hur det på ett enkelt och spännande sätt går att arbeta med rymden i klassrummet.

I blogginlägget nedan kan du läsa Håkan och Susannes egna upplevelser av konferensen:

Under första helgen i oktober anordnades en lärarkonferens av det europeiska rymdorganet, ESA. På konferensen som hölls i staden Leiden, strax söder om Amsterdam, hade 39 lärare från 17 olika europeiska länder samlats för att lära sig mer om aktuell rymdforskning samt hur man kan arbeta med rymden i sin undervisning.  Svenska representanter var Susanne Grusell Wallgren från Silvertärnan i Vänersborg och Håkan Malmsköld från Innovatum Science Center i Trollhättan.

Under lördagen fick deltagarna först lyssna till James Carpenter, en brittisk astronom, som berättade om hur framtida månexpeditioner bland annat kan lära oss mer om vårt solsystems ursprung samt hur månen kan användas som bas för rymdexpeditioner vidare ut i vårt solsystem.

Pedagogerna från ESA Education Center visade på flera konkreta exempel på hur man kan arbeta med rymden i klassrummet. Deltagarna fick bland annat lära sig hur man kan tillverka enkla raketer, hur man med hjälp av en vanlig CD-skiva kan analysera ljuset från solen och hur man kan studera hur meteoriter ger upphov till olika typer av kratrar vid nedslaget. Dagen avslutades med ett besök på Leidens observatorium, som är ett av Europas äldsta, där man fick studera stjärnor genom ett av de gamla teleskopen.

Under söndagen besökte konferensgruppen den årligen återkommande öppet-hus dagen på ESTEC, ESA´s anläggning i Noordwijk. Här deltog rymdtekniker, astronauter och forskare som berättade om ESA´s olika projekt. Några projekt som kan nämnas är GALILEO, som är satellitnavigeringssystem som ska komplettera dagens GPS-system, Clean-Sat där målet är att städa rymden från uttjänta satelliter och ExoMars som är en rymdsond som skickades ut för två år sedan och nu ligger i omloppsbana kring planeten Mars. Rymdsonden kommer att skicka ner en landare till Mars-ytan för provtagningar den 19 oktober i år.

Sammantaget en mycket intressant resa där pedagogerna fick inspiration, nya kunskaper och idéer om hur man kan arbeta vidare med rymden i klassrummet.