Bloggen

Superteleskopets gigantiska spegel äntligen på plats – visas upp för första gången

 Här visas rymdteleskopets guldgula stora spegel upp i sin helhet för första gången.
NASA/Chris Gunn.
´
Publicerad
2016-05-04
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdteleskopet James Webb har nu fått sin stora spegel monterad och den visas nu upp monterad och klar för första gången. Spegeln består av 18 delar har totalt en diameter på hela 6,5 meter. Det blir den största spegeln att skickas ut i rymden. Innan uppsändningen under 2018 ska spegeln vikas ihop för att klara sin långa resa på 1,5 miljoner kilometer ut i rymden.

Rymdteleskopet James Webb är Hubble-teleskopets efterträdare. Forskare från hela världen ska använda det för att ta bilder. Inte bara bilder på de första galaxerna i det tidiga universum för över 13,5 miljarder år sedan, utan också för att studera stjärnor, nebulosor, exoplaneter samt månar och planeter i vårt eget solsystem.

Sverige har bidragit med flera viktiga delar till teleskopet, bland annat infraröda filter till en kamera ombord och stråldelare till spektrografen.

James Webb är ett samprojekt mellan amerikanska Nasa, europeiska Esa, kanadensiska rymdmyndigheten CSA och det amerikanska flygföretaget Northrop-Grumman. James Webb Space Telescope ska skickas upp 2018 från en rymdbas i Kourou.

Läs gärna våra tidigare inlägg om James Webb här.