Hero Image

Första bilderna tagna av miljösatelliten

Bild av ön Edgeøya i Svalbards skärgård tagen av Sentinel-1B.
Copernicus Sentinel-ESA.
Bild av ön Edgeøya i Svalbards skärgård tagen av Sentinel-1B.
Publicerad
2016-05-03
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Efter lite problem och försening med uppsändningen skickades miljösatelliten Sentinel-1B upp den 25 april från en rymdbas i Franska Guyana. Redan två dagar senare togs de allra första bilderna som visar häftiga blågröna landskap och glaciärer på Svalbard.

Miljösatelliten Sentinel-1B ska ge oss viktig information om havsisen, den marina miljön och om jordens landyta. De första bilderna togs drygt två dagar efter uppsändningen. Då hade satelliten följt en komplicerad rutin för att fälla ut sin 12 meter långa radar samt att de två solpanelerna på 10 meter klarat en serie av inledande tester och kontroller.

Bara två timmar efter satellitens radar slogs på tog den sina första bilder, vilket är rekordsnabbt för en rymdradar.

Den allra första bilden täcker ett område på 250 km. Den visar Svalbard i Norra ishavet, med glaciären Austfonna tydligt synlig som ett vitt område uppe till vänster i bild.


Bild: Den allra första bilden tagen av Sentinel-1B visar bland annat glaciären Austfonna på Svalbard.

 

Källa: Copernicus Sentinel-ESA.

 

 

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen