Besök ett av Sveriges hemligaste rymdrum hero

Besök ett av Sveriges hemligaste rymdrum

Bild: Det stora teleskop som finns på Stockholms observatorium i Saltsjöbaden.
Statens fastighetsverk.
Publicerad
2016-05-27
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Nu på lördag den 28 maj 2016 gläntar Statens fastighetsverk på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag får svenska folket möjlighet att besöka rum och platser som på olika sätt spelat en avgörande roll för vår historia och framtid. Ett av dem är Stockholms observatorium i Saltsjöbaden med sitt 11 ton tunga teleskop.

I Saltsjöbaden ligger Stockholms observatorium där astronomer har studerat rymden sedan 1930-talet. Sedan 2001 slutade forskare att arbeta här då de flyttade sin verksamhet till det modernare observatoriet på Alba Nova. I dag har teleskopet i Saltsjöbaden fått nytt liv då den historiska forskningsmiljön har blivit en plats där Kunskapsskolan utbildar ungdomar i astronomi. Men tyvärr är det inte öppet för allmänheten…

…förrän nu! Kupolerna där Schmidtteleskopet finns, som annars inte är öppet för allmänheten, kommer vara öppen för besökare under lördagen klockan 10.00 – 16.00. Då finns det möjlighet att ta del av en guidad tur av teleskopet och det kommer anordnas presentationer om observatoriet i aulan löpande under dagen, bland annat.

Här kan du läsa hela programmet för Stockholms Observatorium och de spännande aktiviteterna som anordnas här under lördagen.

Vi besökte observatoriet i Saltsjöbaden en mörk kväll 2013 för att spana in bland annat månen. Här kan du se vår film från det besöket.
Bild: Kupolen på Stockholms observatorium i Saltsjöbaden har en vacker utsikt.

Källa: Statens fastighetsverk.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen