Hero Image

Jordens kartor ritas med hjälp av rymden

En vacker bild över staden Jeddah i Saudiarabien tagen av en satellit.
KARI/ESA
En vacker bild över staden Jeddah i Saudiarabien tagen av en satellit.
Publicerad
2016-04-27
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Just nu pågår något som heter Kartdagarna. Det är nordens största konferens och mässa för geografisk information och dess många spännande områden. I går började evenemanget som håller på 26-28 april i Gävle. Men vilken roll spelar rymden här?


Teknikens utveckling och den mängd av information som ständigt växer i vårt samhälle gör att kartläggning blir allt viktigare för att kunna lösa svåra utmaningar. Vad kan kartan säga oss om framtiden och vilken roll spelar rymden i den här frågan?


Vi frågade rymdexperterna Göran Boberg och Karin Holmquist från Rymdstyrelsen, som är på plats under Kartdagarna.


– Det är satellitbilderna framförallt som ger geografisk information, precis som flygbilder och kartor. Rymden har därför en naturlig plats på Kartdagarna och kommer därför att pratas om liksom tidigare år. Även utöver jordobservationsdata, spelar rymden en roll för mer eller mindre allt som har med geografisk kartläggning att göra eftersom det är med hjälp av navigationssystem i rymden som man bestämmer geografisk position. Och det måste man ju veta för att till exempel kunna göra en karta, berättar dom.


Läs mer om Kartdagarna 2016, som i år också firar 40-års jubileum, och se hela programmet här.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen