Hero Image

Kvinnorna som skrivit rymdhistoria

 Valentina Tereshkova var den första kvinnan i rymden 1963.
Roscosmos.
Valentina Tereshkova var den första kvinnan i rymden 1963.
Publicerad
2016-03-08
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Idag är det internationella kvinnodagen, eller hos oss internationella rymdkvinnodagen. Precis som på jorden har många kvinnor skrivit viktig historia även i rymden. Idag berättar vi mer om några av dem.


Det är över 50 år sedan den första kvinnan besökte rymden. Den 16 juni 1963 lyfte den sovjetiska kosmonauten Valentina Tereshkova från rymdbasen Bajkonur och blev då den första kvinnan i rymden. Hennes färd varade i 22 timmar och 50 minuter då hon flög 48 varv runt jorden ombord på den sovjetiska rymdfarkosten Vostok-6. Innan sin karriär som en kosmonaut arbetade Tereshkova på en textilfabrik och ägnade sig på fritiden gärna åt fallskärmshoppning. Det var just hennes kunskaper inom fallskärmshoppning som gjorde att hon blev antagen till det sovjetiska rymdprogrammet. Tereshkova valdes ut, tillsammans med tre andra kvinnor, från över fyra hundra sökande till kosmonaututbildningen. Av dessa var det endast Tereshkova som blev kosmonaut.


Svetlana Savitskaya var den första kvinnan att genomföra en rymdpromenad.  Källa:
Svetlana Savitskaya var den första kvinnan att genomföra en rymdpromenad.

 
Källa: Roscosmos.


Svetlana Savitskaya är en annan historisk rymdkvinna att lägga på minnet. Hon gjorde den första kvinnliga rymdpromenaden den 25 juli 1984 utanpå rymdstationen Saljut 7. Det var en av flera sovjetiska rymdstationer i en serie mellan 1971-91. Svetlana Savitskaya blev även den första kvinnan att göra två resor till rymden. Svetlana började sin rymdkarriär som test- och sportpilot. Från och med 1974 satte hon 18 internationella världsrekord med MiG flygplan och tre rekord i fallskärmshoppning i lag.


Den amerikanska astronauten Susan Helms var den första kvinnliga medlemmen på en expedition till rymdstationen.
Den amerikanska astronauten Susan Helms var den första kvinnliga medlemmen på en expedition till rymdstationen. Källa: NASA.

 
2001 blev den amerikanska astronauten Susan Helms den första kvinnliga medlemmen i en ISS-expedition och satte världsrekord för den enskilt längsta rymdpromenaden på 8 timmar och 56 minuter. Helms är en mycket erfaren astronaut då hon varit besättningsmedlem på hela fem rymduppdrag och dessutom varit bosatt på den internationella rymdstationen ISS i över fem månader under 2001.
Samantha Cristoforetti drickandes ISSpresso som hon tagit med till rymdstationen.
Samantha Cristoforetti drickandes ISSpresso som hon tagit med till rymdstationen.

 
Källa: NASA.


Den kvinna som har tillbringat allra längst tid i rymden är den italienska astronauten Samantha Cristoforetti. Hennes rymdresa varade i hela 199 dagar och 16 timmar. Under den tiden hann hon utföra mycket viktig forskning, men det hon kanske blivit mest känd för är att hon tog med sig en specialbyggd kaffemaskin, en ISSpressobryggare till rymdstationen. Den ska ha uppskattas mycket av de andra besättningsmedlemmarna som länge längtat efter riktigt kaffe.


Samantha besökte nyligen Sverige och Stockholm under en stor astronautkonferens. Då passade vi så klart på att träffa henne för att fråga om rymdresan och kaffet. Se vår intervju med Samantha Cristoforetti här (cirka 2 minuter in i klippet).

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen